Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки

Цена за изграждане на нов покрив

Всеки от вас, който планира да строи сграда, доста често си задава въпроса какъв покрив да избере и колко ще струва изграждането на покрива. Този въпрос опира най-вече до предпочитанията, които имате и до възможностите, с които разполагате. В тази статия ще се опитам да Ви представя нагледно цените за изграждането на различните видове покривни контрукции.

Изграждане на скатен покрив с керемиди

Изграждането на подобен покрив е един от най-предпочитаните варианти от клиентите. Въпреки големия интерес, цената на този тип покрив е около 140лв./м2 и доста често клиентите я намират за твърде висока. Причината за тази цена е, че до завършването на покрива и нареждането на керемидите е нужно използаването на много и разнообразни материали, приблизително 95лв./м2 както и доста труд, а цената за труд е около 40лв./м2.

Изграждане на скатен покрив с битумни шиндли

Този метод също е доста предпочитан в България и много широко разпространен в останалите страни. Неговата цена варира около 130лв./м2, но въпреки тази цена и визуално добре изглеждащия покрив, има доста спестявания спрямо качеството. Тези спестявания се изразяват в липсата на вентилиращ слой, изтънена дървена конструкция, както и спестено подложно фолио и изолация.

Изграждане на скатен покрив с метални керемиди

Тази система за играждане е един лесен начин за спестяване на пари. Покривът е изключително лек, а визията му наподобява на покрива с керемиди. Цената му е 130лв./м2, а изграждането му е доста по-бързо и опростено. 

Изграждане на покрив с фалцова ламарина

Този тип покриви са едни от най-дълготрайните, а това е и причината повето вили и хижи да бъдат изградени с подобен покрив. Към момента това е един от най-скъпите покриви – 145лв./м2, но е важно да се отбележи, че цената му сравнително се понижи в сравнение с предишните години. Направата на този покрив изисква специализиран труд. 

Изграждане на покрив тип сандвич панели

Този покрив е безспорен победител в категория цена – 115лв./м2, като единствената по-сложна стъпка при направата на му е затварянето на панела с гипсокартон. 

Изграждане на плосък покрив

На пръв поглед цената на плоския покрив би могла да Ви шокира, тъй като изглежда доста висока – 190лв./м2. Тук обаче е важно да се отбележи, че в цената е включена и бетонната конструкция под покрива, както и че липсват наклони и стрехи, а площта е разпределена по площта на самата сграда.

Изграждане на покрив с фотоволтаици

Със сигурност инвестицията за този покрив е сравнително по-голяма – 365лв./м2 и въпреки най-ниския процент разпространяемост, това е покривът с гарантирано най-дълъг живот. Причината за това е, че използването на фотоволтаиците, като покривно покритие не пропускат вода и осигуряват надеждно бъдеще на Вашия покрив. В този ред на мисли съществува още един разход и той се изразява в добива на енергия, като цената му за 10 години е 290лв. 

Какво е важно да знаем?

За изграждането и успешното завършване на един покрив са нужни многообразни слове с различни функции, както и много материали, труд и висококачествена изработка. С изключение на топлоизолационните панели, цените на останалите видове покриви са сравнително близки, като основната причина, която би могла да повлияе по някакъв начин цената е отсъствието на стрехи или наклони. 

Реклама

Защо е важна хидроизолацията на покрив?

Много собственици на апартаменти и къщи, са се оплаквали от влага в домовете си. Последната се дължи на нискокачествената хидроизолация на покрива, така че единствената алтернатива е да се използва фирма за ремонт на покриви, която да подмени хидроизолацията и да използва по-надеждни материали, които да противодействат срещу нахлуването на вода.

Хидроизолация на панелни блокове

В наши дни все повече живущи в стари панелни блокове, се ориентират към полагане на нова хидроизолация, с чиято помощ да забравят за течовете, неприятните петна по стените и дори влизането на студ. За съжаление понякога съседите не са на едно мнение относно нуждата от този ремонт, понеже смятат, че той е важен само за хората на последните етажи на сградата. 

Тук трябва да поясним, че ремонта на покриви и в частност хидроизолация на покрив, са полезни за целия вход, в който живеете, а не само за част от съкооператорите. По този начин се защитава покривната конструкция и се избягват явления, като мухъл, корозия, наводнения и прочие. Инвестицията в тази ремонтна дейност е напълно оправдана и строго препоръчителна.

Хидроизолация на къща

За тези, които живеят в къщи и изпитват трудности с мухъл и влага, няма друга алтернатива, освен да инвестират в ремонт на покрива. Полагат се нови и по-стабилни хидроизолационни материали, хидроизолационна мушама, а при необходимост и пренареждане на керемидите. Забавянето не се препоръчва, тъй като с напредъка на времето проблемът се задълбочава. 

Препоръчва се оглед от професионалисти, който се установи, дали имате нужда от пълен ремонт, или частична подмяна на хидроизолацията. В интернет пространството можете да откриете добри майстори, независимо в коя точка на страната се намирате. Точната цена ще научите едва, когато специалистите видят обекта и преценят как да се действа в случая. 

Какво печелите от ремонта на покрива?

По всяка вероятност най-накрая ще можете да отдъхнете, тъй като до този момент сте се сблъсквали с изключително неприятната влага и мухъла. Тапетите са се отлепвали, паркетът се е деформирал, а сънят Ви е бил нарушен. Новият покрив ще подпомогне енергийната ефективност на дома Ви и в същото време ще се радвате на много по-красива визия. 

Оставяйки течащият порив, можете да очаквате дори нещо повече от обикновен теч. В много ситуации се стига до наводнения, неприятна миризма и много допълнителни разходи. Замислете само колко пари ще спестите, ако имате здрав и функционален покрив. 

Хидроизолациите не са каприз, а необходимост. Това го знае всеки, който изпитва проблеми. Преди всичко печелите уют и стабилност, като това са достатъчни причини да заделите средства, за да се изпълни ремонта качествено, и без да има каквито и да е забележки. 

Няколко думи в заключение

Всичко написано по-горе говори за това защо е важна хидроизолацията на покрива. Едва ли имате нужда да Ви убеждаваме допълнително, да се погрижите за тази част от дома Ви. Стотици хиляди, та дори милиони домакинства вече ремонтираха покривите си, като в момента живеят много по-спокойно. Сега е ваш ред да се замислите, дали да не последвате примера им и да внесете допълнително в семейния Ви апартамент, къщата или вилата.